Jonge Zebravinkendag 2014

een verslag door André Braqué

Derde jonge vogeldag te Urk Nederland
Wie denkt dat Urk zo’n klein pittoresk vissersdorpje is aan het IJsselmeer heeft het goed mis. Met zijn 19000 inwoners kan men zeker van een dorp spreken. Door zijn ligging aan het water is er veel bedrijvigheid. Wat de visvangst betreft, hier is een deel van de bevolking in werkzaam. Urk heeft een bloeiende vogelvereniging met een ledenstand van ruim 240 leden. Deze vereniging heeft een eigen clubgebouw met daarbij een gezellig winkeltje waar de clubleden alles kunnen kopen in verband met zaad, eivoer en allerlei andere benodigdheden. Te veel om op te noemen. Met de winst uit deze winkel kan een deel van de activiteiten bekostigd worden. Ook heeft dit clubhuis een eigen keuken.

Binnen de club zijn er nog verschillende speciaal clubs ondergebracht, die dan ook op hun beurt een eigen werking hebben en de zebravinkenafdeling is hier één van.

En dan nu naar de jonge vogeldag zelf. Ook vanuit België was er interesse voor deze dag. Eddy Staes en ik zelf vertrokken reeds om 5uur ’s morgens richting Urk. Een ritje van 237 km., maar het was het waard. Bij aankomst kregen wij een warm ontvangst. De koffie stond reeds klaar, je nam zoveel je wou en het was bovendien nog gratis ook. Rond 10,30u ging men rond met belegde broodjes en s‘ middags was er voor iedereen een lekkere moot gebakken vis. Hoe kan het anders en ja hoor, alles op kosten van de club. Dit werd natuurlijk in dank genomen door de ongeveer 50 liefhebbers daar aanwezig.
De keuring zelf, 230 vogels, vulden de rekken. Ze werden gekeurd en besproken door 4 bekende Nederlandse keurders. Deze gaven uitleg over de vogels en men kon ook vragen stellen. Dit maakte het natuurlijk heel interessant. De voorzitter Riekelt Bakker vertelde dat deze dag niet alleen in het teken stond van de show maar ook bedoeld was dat iedere liefhebber zijn eigen vragen beantwoord zag en hij beschreef dit als volgt:

  • Het technische gedeelte, speciaal voor de gevorderden en de exposant.
  • Het gedeelte voor de geïnteresseerden, deze groep omvat de algemene liefhebbers die graag vogels ziet en hierdoor meer kennis en interesse krijgen voor de zebravink.
  • Tot slot, de leergierigen, jonge of beginnende liefhebbers die op deze dag een waaier aan informatie bekwamen en andere liefhebbers leerden kennen.

De prijswinnaars.
Men had volgende verdeling gemaakt, een reeks mannen en een reeks poppen alsook de jeugdreeks. Deze waren ingedeeld in een 1ste, 2de en een 3de prijs. De voorzitter vertelde mij dat een jeugdlid die juist de overstap had gemaakt, reeds in de prijzen viel. Wat een opsteker voor zo een jonge liefhebber!

Ja, dan was de tijd aangebroken om weer richting België te vertrekken maar dit wel met een zeer goed gevoel. Die sfeer zal mij nog lang bijblijven en ik kijk al uit naar volgend jaar, en met mij nog meer Belgische liefhebbers.

Bedankt voor deze interessante en aangename dag.

André Braqué