Azuurmees

Hieronder het kweekverslag van de eerste eigen fok met de Azuurmees (parus cyanus) in 2013.

Eind 2012 kon ik een koppel vogeltjes van mijzelf ruilen tegen een koppel azuurmezen. Toen ik met de vogels thuis kwam kregen ze een ren van 2.30 lang en 1.20 breed en 2.20 hoog. De ren is begroeid met conifeer, riet en klimop. Ook hing ik er 2 berkenblokjes in. De hele winter sliepen ze in 1 blokje. Ze kwamen de winter prima door.

Half maart 2013 was er van nestel activiteit nog geen sprake. In de tweede week van april worden ze actiever. Ze hakken er flink op los in en rond de ingang van het berkenblokje.Begin mei zie ik ze ook nestmateriaal naar binnen brengen.

Op 15 mei een nest controle - het nest was klaar. 18 mei weer nest controle - drie eieren! - Ik nam mijzelf voor om niet meer te kijken. 28 mei toch weer gekeken omdat de pop niet leek te broeden - tot mijn grote verbazing lagen er 13 eieren ! Nog dezelfde dag is de pop ook gaan broeden.

op 8 juni zie ik de man met een halve eierschaal vliegen in zijn snavel. Bij nestcontrole liggen er reeds 2 jongen! 9 juni kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en keek weer even vluchtig in het blok. Het leek wel een nest met jonge muizen! Ik schat zo'n 9 jongen met elkaar. Later bleek dit ook te kloppen. Een flink nest dus en met 9 jongen groeien deze natuurlijk niet zo snel als met een klein nestje.

Op 16 juni heb ik alle jongen geringd met 2,8 mm. Dit ging prima. Voor de zekerheid heb ik om de ringetjes ventielslang gedaan. Rond 20 juni heb ik weer een nestcontrole gedaan - er was 1 jong zoek en 1 dag later nog 1. Ik heb ze ook niet meer terug gevonden. Dat is de natuur zullen we maar zeggen. op zaterdag 9 juni zijn er 7 gezonde jongen uitgevlogen. Een prachtig resultaat waar Teun en ik best trots op zijn! De jongen worden goed gevoerd en het koppel nestelt inmiddels weer! Deze keer in het tweede blokje. Het zal me benieuwen!

natuurlijk wil ik u niet onthouden wat ik de azuurmezen voerde terwijl ze jongen hadden :

  • Diepvries : Pinky's, Buffalo's, Kleine krekeltjes, Redrunners en Wasmotten.
  • Levenvoer : "Witte" meelwormen, wasmotten, fruit en krulvliegjes.
  • Alles bestrooide ik met strooipoeder van Avian.

Henk van den Berg